De ervaring leert dat een kwestie in het familiebedrijf doordringt in de familie. En als je niet uitkijkt zelfs alle familierelaties onder druk zet. In het ergste geval stopt de communicatie en is mediation wenselijk.
De communicatie in een familiebedrijf wordt vaak anders aangevlogen dan in andere ondernemingen. Tussen de bedrijven door, in de stal, op het land of tijdens de koffie. In andere bedrijfsvormen wordt een overleg gepland en de communicatie vindt plaats tussen medewerkers onderling of van de ondernemer richting de medewerkers. Een stevige inhoudelijke discussie met enige stemverheffing, emotie of een tegenreactie wordt afgezet tegen het bedrijfsbelang. En dat is van invloed op de toon en op de inhoud. Aan het einde van de dag kun je afstand nemen van de zaak. In een familiebedrijf is dat echt anders. Bedenk maar eens dat het maar zo voor kan komen dat je na een pittig gesprek met je ‘collega’s’ die avond met dezelfde ‘collega’s’ naar een feestje rijdt. Het is immers je familie!
Als je in een familiebedrijf iets ter sprake wilt brengen en ruimte wilt maken voor een stevig gesprek, dan is het belangrijk dat je voorbereid bent. Schilderstape op de keukentafel kan je helpen. De ene kant van het tape staat voor de familie, de andere voor het bedrijf. Deze scheiding via het tape maakt je bewust van de vraag: aan welke kant horen mijn gedachten, gevoelens en inhoudelijke punten thuis? In de familie of in het bedrijf? Het biedt je inzicht en input voor het voeren van het gesprek. En zelfs tijdens het zakelijke gesprek met je familie kun je het toepassen. Het gesprek zal aan een tafel moeten plaatsvinden en niet ergens op het erf of in de stal. Het effect is dat je samen bij de feiten blijft en hard op de inhoud bent en zacht op de (familie-)relatie.
Het is en lijkt simpel, maar het werkt. En zakelijke gesprekken die goed verlopen voorkomen ‘gedoe’ in de familie en hopelijk ook een mediationtraject.
Anne Marie van Oldeniel-Boerhof
Agrimediator