Follow Us On

Samen werken is niet altijd samenwerken

Samenwerken is niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet op een familiebedrijf waar het zakelijke en privé nauw met elkaar verweven zijn. Als de samenwerking op een agrarische bedrijf niet lekker loopt kan dat verschillende oorzaken hebben. Karakters kunnen botsen, er is sprake van een generatiekloof of verschil in ambitie en visie. Ook kunnen man-vrouwverschillen de samenwerking beïnvloeden of lopen de rollen die er zijn in een familiebedrijf door elkaar; je bent niet alleen elkaars zakenpartners maar ook familie.

Verschillen kunnen opgelost of hanteerbaar gemaakt worden door met elkaar in gesprek te gaan. In dat gesprek spreek je uit welke verwachtingen je van elkaar hebt, worden irritaties besproken of werk je aan een gezamenlijke toekomstvisie voor het bedrijf. Daarbij gaat het er vooral om dat je niet aan het invullen bent voor de ander maar open en eerlijk doorvraagt op belangrijke verschilpunten.

Maar hoe doe je dat dan als je dat niet gewend bent?
Begin met een gezamenlijk besluit dat je periodiek met elkaar de tijd wilt nemen om de samenwerking te bespreken. Neem daar een vast tijdstip voor.  Bespreek wat goed gaat en ook wat beter kan. Houd het gezamenlijk doel voor ogen en wees respectvol naar elkaar. Goed luisteren is een hele kunst. Met goede wil van beide kanten kom je stap voor stap tot meer openheid en vertrouwen en daardoor tot een betere samenwerking.

Als samen werken echt samenwerken wordt komt dat ten goede aan het bedrijfsresultaat maar ook aan het werkplezier. En daar wordt je tenslotte allemaal gelukkiger van.

 

Related Posts

Leave a Reply