Bedrijfsoverdracht

Bedrijfsoverdracht

 

Bedrijfsoverdracht

“Vroeger was alles beter?”

Het is een gevoelige materie: ouders die vol met goedbedoelde raad zitten en een opvolger die daar niet echt op zit te wachten. Hij wil zijn eigen gang gaan. Dat kan een kruitvat zijn. Openstaan voor een stukje levenservaring is niet verkeerd.

“Ik ga het bedrijf overnemen. Alles wordt nu anders. Dat snappen mijn ouders ook wel en anders merken ze het wel.” Zo’n uitspraak van een opvolger is heel herkenbaar, maar is het ook verstandig?

De praktijk leert dat menig opvolger, energiek en een beetje eigenzinnig, raadgevingen van ouders het liefst in de wind slaat. Hij of zij wil juist een eigen koers bepalen, zonder bemoeienis van de ouders.

Wie nieuw en energiek aan de slag wil, heeft niet zoveel met uitspraken als “vroeger was alles beter” maar misschien is dat voor een stukje wel weer waar.

 

Bespreekbaar

Een bedrijfsoverdracht kan door spanningen, onuitgesproken wensen en (financiële) zorgen een zeer moeizaam traject worden. Door op tijd – in het bijzijn van een onafhankelijke mediator – bespreekbaar te maken wat ouders en opvolger van elkaar mogen verwachten, kunnen goede afspraken gemaakt worden, met behoud van de relatie. Dat vermijdt spanningen en bovendien is het delen van een stukje levenservaring nooit weg.


Terug naar praktijksituaties.