Follow Us On

Bedrijfsoverdracht

Bedrijfsoverdracht

Voor een geslaagde overname

“Ik ga het bedrijf overnemen. Alles wordt nu anders. Dat snappen mijn ouders ook en anders merken ze het vanzelf.” Zo’n uitspraak van een opvolger in een agrarisch bedrijf is heel herkenbaar. De praktijk leert dat menig opvolger, energiek en een beetje eigenzinnig, raadgevingen van ouders bij bedrijfsoverdracht het liefst in de wind slaat. Hij of zij wil juist een eigen koers bepalen, zonder bemoeienis van de ouders. Dat kan soms tot een probleem leiden. 

Wie als opvolger aan de slag wil, heeft niet zoveel met uitspraken als Vroeger was alles beter. Het ligt gevoelig: ouders die vol met goedbedoelde raad zitten en een opvolger die daar niet echt op zit te wachten. Hij wil zijn eigen gang gaan, maar openstaan voor een stukje levenservaring kan ook waardevol zijn.

Bespreekbaar maken

Een bedrijfsoverdracht kan door spanningen, onuitgesproken wensen en financiën een zeer moeizaam traject worden. Door op tijd – in het bijzijn van een onafhankelijke mediator – bespreekbaar te maken wat ouders en opvolger van elkaar mogen verwachten, kunnen goede afspraken gemaakt worden, met behoud van de relatie. Dat vermijdt spanningen en bovendien is het delen van een stukje levenservaring nooit weg. Daar komt bij dat de inbreng van nieuwe ideeën van de opvolger ook nuttig en vernieuwend kan zijn.

 

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met een van onze mediators

Rieke van Roessel

Udenhout (NB)
Dik Veefkind

Dik Veefkind

Heerhugowaard (NH)

Albert Voet

Zeeland (NB)

Dick Veldink

Meppel (DR)

Thijs Tacken

Roermond (LB)