Follow Us On

Voor meer hart in de samenleving!

Dit is het thema van de week van de mediation 2023. Het deed mij denken aan een situatie waarin ik eerder bij betrokken was. Twee broers voerden in maatschap een agrarisch bedrijf. Met een enorm enthousiasme en gedrevenheid werkten ze erg veel uren in het bedrijf; kortom “ze waren met hart en ziel” ondernemer. Middels schaalvergroting wilde ze invulling geven om voor de samenleving een goed en relatief goedkoop product te produceren. Hun visie op de toekomst was middels schaalvergroting invulling te geven aan het maatschappelijk belang…..

De bewoners in de omgeving hadden respect voor hun visie en gedrevenheid, maar waren minder blij met de voorgenomen schaalvergroting in hun fijne woonomgeving. Zij waren van mening dat een megastal niet paste in hun visie om samen te leven op het platteland, ondanks dat de uitbreiding wel binnen de wetgeving mogelijk was.

Middels een omgevingsdialoog, die ik begeleide, waarbij ieders zorgen en belevingen aan elkaar duidelijk zijn gemaakt, zijn partijen elkaar op onderdelen tegemoet gekomen. Een toegangsweg werd verplaatst, de bouwkavel werd met groen omgeven en de aan- en afvoertijden werden zoveel mogelijk op de wensen van de buurtbewoners aangepast.

Kortom: ze hebben “ met hart en ziel om samen te leven”  naar elkaar geluisterd en samen tot passende oplossingen gekomen. De buurtfeestjes waren al gezellig en blijven naar verwachting gezellig. Er is op een voortreffelijke manier invulling gegeven aan “ meer hart in de samenleving”.

Albert Voet, Agrimediator

Related Posts