Follow Us On

Het verstand van bijen

In de afgelopen maand was het warm, heel warm. ´s Avonds kijk ik naar mijn bijenvolken en zie dat ze massaal buiten de korf zitten. Dat is heel verstandig want als ze met z´n allen binnen blijven zitten dan smelt de raat, gaan de larven dood en loop de honing uit de korf en is het bijenvolk haar voorraad kwijt. En daar hebben ze hard voor gewerkt met voor iedere bij een eigen taak. Daar hebben ze niet over nagedacht, dat kunnen ze van nature en zo overleven ze. Hun verstand zit ze daarbij niet in de weg. Dat hebben bijen niet en dat maakt dat ze het juiste doen. Het juiste voor ieder; voor het individu en voor de groep.

In deze warme maand heb ik ook gezien dat een aantal mensen hun verstand niet gebruikt omdat hun emotie, hun frustratie en hun trauma´s het gebruik ervan in de weg zat. En van nature deden ze niet wat voor henzelf en voor ieder van hen goed was. Vooral voor de toekomst, om samen te kunnen leven. Ze dachten te beredeneren dat niet aan het belang van de anderen denken beter voor henzelf was. Ze dachten dat hun verstand hen dat ingaf. Maar het waren hun emoties, hun frustraties en hun trauma´s. Helaas is het mij niet gelukt hen op een ander spoor te zetten. Daarvoor deden ze misschien ook al te lang zoals ze deden. Nu moet een rechter zeggen wat verstandig is, maar dat zal niet een goede uitkomst voor iedereen betekenen. Zo is een kans voorbij gegaan omdat ze dachten een goede redenering te hebben. Veel verstand en toch niet het juiste doen om samen te leven.

Wat ben ik dan jaloers op de bijen. En kijk ik op een warme zomeravond hoe ze met z´n allen buiten gaan zitten. Heel verstandig.

Johan Weerkamp

MfN Registermediator ® en hobbyimker

Related Posts