Voert u functioneringsgesprekken met uw medevennoten?
Onlangs was ik betrokken bij een situatie op een familiebedrijf waarbij twee broers al lang samenwerkten. Het ambitieniveau lag erg hoog en “ze gingen ervoor”. Er werd flink geïnvesteerd en in de privé situatie hadden de ontwikkelingen ook niet stil gestaan: ze hadden beiden een gezin; één broer woonde in de bedrijfswoning en de ander in het dorp. De privépartners vonden het prima dat hun mannen een hoog ambitieniveau hadden maar vonden dat ze meer voor hun gezin beschikbaar moesten zijn. De broers wilden dat ook maar er lag een forse financieringsdruk op het bedrijf, waarbij inzet van externe arbeid moeilijk lag. De relatie begon te schuren; de focus lag vooral op hard werken en er werd minder tijd genomen om met elkaar te praten…..
Gesprekken tussen vennoten:
Functioneringsgesprekken worden in de praktijk veel gevoerd. Ervaring leert dat deze gesprekken, mits goed uitgevoerd, nuttig zijn en veel informatie opleveren. Maar hoe zit dat bij het voeren van functioneringsgesprekken met uw medevennoten binnen het bedrijf?
De praktijk leert dat dat als lastig wordt ervaren maar hoe komt dat? Soms zit het in de naamgeving met bijbehorende verwachtingen en doet een andere naam van het gesprek wonderen: “bijbuurtgesprekken”.
Verder vinden ondernemers over het algemeen gemakkelijker om over materiële aspecten van de bedrijfsvoering te praten dan over persoonlijke onderwerpen.
De motivatie om functioneringsgesprekken of “bijbuurtgesprekken” met medevennoten te voeren, kan soms laag zijn. “Waarom lastige gesprekken voeren als de financiële resultaten goed zijn en het risico lopen dat het gesprek een negatief effect heeft?” Als gesprekken goed worden gevoerd, kunnen ze heel veel opleveren en juist lastige situaties voorkomen.
Tips ter overweging:
- Stem het doel en aanpak van gesprekken met elkaar af en “ga er samen voor zitten”
- Toon interesse hoe de ander de samenwerking in persoonlijke zin ervaart
- Benoem positieve inbreng van de ander en stel verbeterpunten aan de orde zonder elkaar te veroordelen
- Wees bewust van je persoonlijke voorkeuren van communicatiestijl en pas die zoveel mogelijk aan de gewenste stijl van de ander aan
- Als wordt gekozen om (functionerings)gesprekken te voeren, bereidt de aanpak goed voor, eventueel met een derde partij
Albert Voet, mediator en procesbegeleider