Annelies belt mij omdat zij van haar man Bram willen scheiden. Ze vertelt er echter direct bij dat ze bang is dat het niet kan, omdat de boerderij dan verkocht moet worden.
“Een echtscheiding heeft vaak grote financiële gevolgen. Toch vinden stellen vaak een oplossing waarbij beiden verder kunnen”, zeg ik. Annelies en Bram gaan daarom toch met mij in gesprek. Mijn eerste vraag aan hen is wat hun wensen zijn. Zij willen beiden dat het melkveebedrijf wordt voortgezet. De kleine Siem gaat nu al vaak met papa mee op de tractor. Wie weet wil hij het bedrijf wel overnemen. Annelies wil graag een eigen huis waar ook plaats is voor hun 3 kinderen.
We brengen de financiële situatie in kaart. Het lijkt in eerste instantie inderdaad moeilijk te worden om het bedrijf voort te zetten. Dan betrekken Bram en Annelies er een oom van Annelies bij, die altijd agrarisch adviseur is geweest. Hij bedenkt met hen een plan waarbij ‘de taart groter wordt gemaakt’. De ouders van Annelies en Bram hebben hier een belangrijke rol in, zij schieten beiden te hulp. Voor Annelies en de kinderen kan er een woning gerealiseerd worden bij haar ouders in de tuin. Opa en oma kunnen dan makkelijk oppassen, zodat Annelies meer kan gaan werken. Ook de ouders van Bram helpen mee als oppas en om het werk op de boerderij, wat Annelies voorheen deed, op te vangen. Zo heeft Bram ook tijd voor de kinderen. De belastingdienst doet ook nog een duit in het zakje. Als alleenstaande ouders met co-ouderschap ontvangen Bram en Annelies toeslagen.
Zo blijkt ook hier weer dat er meer mogelijk is dan verwacht. Door in gesprek te gaan en zich beiden in te spannen om tot een oplossing te komen hebben Annelies en Bram financiële uitdagingen overwonnen en ze hebben hun gezinsleven opnieuw ingericht.
De namen in dit artikel zijn gefingeerd en de setting is aangepast om herkenbaarheid te voorkomen.
Rieke van Roessel – mediator