Bij de familie De Boer wil zoon Stijn het melkveebedrijf overnemen. Als kind wilde hij al boer worden en dat is altijd zo gebleven. Al jong hielp hij vader Ad en moeder Lieke mee. Sinds een aantal jaren zit hij met hen in een VOF. De volgende stap is de bedrijfsovername. De accountant wordt ingeschakeld om te bekijken of de overname financieel mogelijk is. Conform de afspraken in de VOF-akte kan hij het bedrijf tegen een waarde overnemen die fors lager is dan de marktwaarde. Als Ad en Lieke dan nog een deel van de overnamesom schenken, moet het lukken.
Als de familie op moederdag bij elkaar is, vertelt Stijn blij aan zijn zus Esther dat hij het bedrijf over kan nemen. Esther woont in Utrecht. Ze is daar blijven hangen na haar studie. Ze hoort het nieuws aan. Een paar weken later belt ze haar moeder: “Hoe zit dat met die bedrijfsovername? Ik hoor dat heel veel boeren moeten stoppen en Stijn kan het bedrijf wel overnemen. Hoe kan dat dan?” Lieke geeft aan dat ze hem daar wel bij moeten helpen. “Maar waarom weet ik daar dan niks van?” vraagt Esther. Dit is het begin van een familieconflict.
Als ik bij de familie De Boer kom, stel ik veel vragen. Wat zit hen dwars? Stijn denkt dat het Esther om het geld gaat. Ze was vroeger altijd al haantje voor de voorste en wist het altijd beter. Ze was nooit geïnteresseerd in de boerderij en nu hij het bedrijf over gaat nemen, bemoeit ze zich er ineens mee. Na wat doorvragen stelt Esther zich kwetsbaar op en vertelt dat ze zich een vreemde eend voelt in haar eigen familie. Haar ouders en haar broer vormen een team wat altijd samen met de boerderij bezig is. Zij weet hier niks van en kan niet meepraten als de familie bij elkaar is. Nu hebben zij buiten haar om afspraken gemaakt waar ze niks van snapt. Hier schrikken haar ouders en Stijn van. Dat is nooit hun bedoeling geweest. Doordat ze nu de gevoelens achter de kritische houding van Esther zien, ontstaat er meer begrip. Dat is het begin van de oplossing van het conflict.
De namen in dit artikel zijn gefingeerd en de setting is aangepast om herkenbaarheid te voorkomen.
Rieke van Roessel – mediator