Follow Us On

Bedrijfsopvolging en samenwerking: ken elkaar!

Onderweg zie ik regelmatig dat de bedrijfsopvolging of samenwerking vastloopt en dat is pijnlijk voor alle betrokkenen. Temeer omdat dit in veel situaties voorkomen had kunnen worden, wanneer je elkaar vooraf beter had leren kennen en daarmee in de samenwerking rekening had gehouden.

Ooit begon je enthousiast en met verwachting aan de samenwerking, maar wanneer de communicatie lastiger wordt en gevoelige thema’s niet meer uitgesproken worden, dan hopen de emoties zich op en ontstaat verwijdering. In het ergste geval kan het zelfs ten koste gaan van de onderlinge familierelatie en/of de hele onderneming. En dat kan anders!

 

Een vruchtbare samenwerking begint met een goede start. Daarvoor helpt het wanneer je als ondernemers op elkaar bent ingespeeld, elkaars sterke en zwakke punten kent en daarmee rekening houdt. Een mooi instrument om daar meer inzicht in te krijgen is bijvoorbeeld de DISC 3D test. Dit is een persoonlijkheidsanalyse die in heldere en begrijpelijke taal aangeeft welk gedrag je vertoont onder verschillende omstandigheden, hoe je communiceert, wat je denkstijlen zijn en wat je drijft. Ik heb de afgelopen tijd veel met deze test gewerkt en wanneer ik de uitkomsten met de mensen bespreek, klinkt het vaak ‘o, nu snap ik waarom je zo reageert’ of ‘nu begrijp ik wat ik voel wanneer we een verschil van mening hebben’.

Wanneer je inzicht hebt in je eigen gedrag en dat van je samenwerkingspartner, dan begrijp je ook beter wat jouw reactie en handelen uitwerkt op de ander. Dat geeft begrip en bied je de ruimte om te gaan ontdekken hoe je elkaar kunt aanvullen in plaats van afbreken. Door vóór de samenwerking onder leiding van een agrimediator dit gesprek aan te gaan, kan dat de periode van samenwerken tot een zoveel mooiere periode maken.

Peter van Genderen
Agrimediator en Disc 3D-trainer

Related Posts